NovostiKontaktPristupnica

LOV U MUTNOM

02.04.2020(Sonja11)
Udruga poslodavaca Hrvatske elektroprivrede potpisala je važeći Kolektivni ugovor sa dva reprezentativna sindikata koji djeluju u HEP grupi.

Temeljem važećih propisa odredbe važećeg Kolektivnog ugovora mogu mijenjati samo potpisnici istog.

Trenutno je u našoj zemlji izvanredna situacija uzrokovana epidemijom korona virusa i potresom koji se dogodio 22.03.2020. godine. Mnogi ljudi su ostali bez svojih domova, mnogi domovi su oštećeni, potres je odnio jedan mladi život, a epidemija koja vlada svakodnevno odnosi živote.

Reprezentativni sindikati su već 23.03.2020. održali prvi sastanak sa predsjednikom Udruge poslodavaca Hrvatske elektroprivrede Franom Barbarićem i započeli razgovore o pronalaženju rješenja kako da se HEP-ovi radnici uključe u pomoć najugroženijima te je nakon trodnevnih razgovora 26. i 27.03.2020. godine provedeno elektronsko izjašnjavanje tijela dvaju reprezentativnih sindikata.
Središnji odbor HES-a je jednoglasno donio odluku o prihvaćanju prijedloga dogovorenog Sporazuma, a Predsjedništvo NSRHEP-a je sa 42 glasa ZA, jednim glasom PROTIV prihvatilo isti Sporazum.
O istom je članstvo obaviješteno na oglasnim pločama i putem medija.

Ponosna sam na svoje članstvo koje je još jednom pokazalo da je uvijek u prvim redovima kad su rad, humanost i solidarnost u pitanju.

Predsjednik TEHNOS-a LAŽE kada tvrdi da radnike nitko nije pitao.

Radnici se udružuju u sindikate. Sindikati imaju tijela koja ih predstavljaju u pregovorima s poslodavcem i u donošenju ovakvih odluka. Radnici su preko svojih sindikata odlučili i potpisali Sporazum za Udrugom poslodavaca HEP-a. To znači da su radnici preko svojih predstavnika ravnopravna strana navedenog Sporazuma.

Radnici koji nisu članovi nijednog sindikata ili su članovi nereprezentativnih sindikata svjesno biraju svoj status, a koji znači da nemaju svoje predstavnike u pregovorima, a članovi TEHNOS-a svjesno biraju činjenicu da nemaju mogućnost rješavanja svojih prava iz rada pregovorima za KU, ali zato mogu politički djelovati i jurišati u ovakvim situacijama u ime političke stranke Radničke fronte u kojoj je njihov predsjednik visokopozicionirani dužnosnik. Sigurno su sada ponosni što njihov predsjednik poput lešinara koristi izvanrednu situaciju u državi da bi skupio političke bodove i pljunuo na sva nastojanja svih onih koji pokušavaju ovu izvanrednu situaciju učiniti bar malo podnošljivijom.

Boldanim slovima predsjednik TEHNOS-a opet izbacuje parolu da njegov sindikat neće dati suglasnost na ovaj sporazum. Pa nitko ga tu suglasnost nije ni tražio, jer temeljem Zakona o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata nije potpisnik važećeg Kolektivnog ugovora pa ga ne može ni mijenjati.
Također boldano traži od Uprave donošenje odluke o pokrivanju troškova liječenja zaraženih koronavirusom. To je najočitija manipulacija. Svi radnici HEP-a imaju zdravstveno osiguranje i dopunsko osiguranje pa je ovaj njegov zahtjev očigledna besmislica.


Na koji će način RH i HEP pomoći svojim radnicima odlučit će vlasnik poduzeća i oni koji ga vode. To nije posao sindikata, što jasno možemo provjeriti u članku 183. Zakona o radu koji nam govori o tome da poslodavci i njihove udruge nemaju pravo nadzora djelovanja sindikata, kao što ni sindikati nemaju pravo nadzora djelovanja poslodavca. No, predsjednik TEHNOS-a opet izvikuje parole i bavi se politikanstvom jer se zadnjih godina prilično izgubio u mnogobrojnim ulogama koje igra pa je njegov sindikalizam prerasao u političko djelovanje. Ovakvim izjavama on neupućene uvjerava da je to pravo radnika i sindikata.

Bilo bi pristojnije da predsjednik TEHNOS-a objasni radnicima HOPS-a zašto ove godine nisu dobili Usrksnicu?
Do sada su radnici HOPS-a uvijek bili izjednačeni u pravima s radnicima HEP grupe.
Temeljem važećeg KU-a radnici HEP grupe su dobili Uskrsnicu, a humanitarno su se obvezali u tri rate pomoći kako je gore objašnjeno.
HES i NSRHEP-a nastoje da radnici HOPS-a budu izjednačeni u pravima s radnicima HEP grupe, a to na žalost nije moguće jer o tome odlučuje i predsjednik TEHNOS-a koji se bavi politikom, a radnici jedinog društva u kojem je reprezentativan će ostati bez svog prava jer on nema vremena i volje za svoju sindikalnu dužnost i rješavanje tog problema.
Politički letak Denisa Geta je prepun laži i političke manipulacije. Radi se o lovu u mutnom. Trenutak u kojemu to čini je politički mudro odabran. Bilo bi nam svima ljepše da je bar u ovom trenutku zaboravio na politiku i odlučio biti samo ČOVJEK.

Predsjednica NSRHEP-a:
Sonja Mikulić
< Nazad

HEP ODS – Sjedište

Utemeljiteljska skupština održana 19.06.2020.

Predsjednik: Leonard Popović Odbor 1. Daniel Jurjević 2. Marina Pavlica Kajtazi Nadzorni odbor: 1. Marko Karagi...

Sonja11
19.06.2020 00:00:00

       
 
Temeljna načelaSvrha djelovanjaZadaci NSRHEP-aČlanstvo PodružniceAnketeStatut (PDF)
Knjiga utisakaKontakt PristupnicaSlobodno vrijemeBlagajna uzajamne pomoći
Arhiva novostiUvjeti korištenja

© 2007 NSRHEP - Sva prava pridržana
NSRHEP ne odgovara za eventualnu promjenu i/ili objavu podataka
nastalih neovlaštenim ulaskom na stranicu.