NovostiKontaktPristupnica

"Kadija te tuži - kadija te sudi"

04.09.2018(Sonja11)
Svaki sindikat svoj unutarnji ustroj i način rada organizira u skladu sa svojim statutarnim određenjem.
No, kad jedan sindikat iz svojih redova predlaže i bira predstavnike radnika u nadzorne odbore poslodavaca onda to nije problem samo tog sindikata nego to postaje problem svih sindikata i svih radnika jer ta osoba predstavlja sve radnike zaposlene kod tog poslodavca.
Zakon o radu radnika i poslodavca definira kao dvije „suprotstavljane“ strane koji je određen kao ugovorno pravni odnos.
Zakon o radu radnicima daje pravo imenovanja svojih predstavnika koji bi trebali štititi njihova prava i interese.
Nerijetko su interesi radnika i poslodavca drastično suprotstavljeni!
Iz toga jasno proizlazi da je nemoguće da ista osoba kvalitetno, savjesno i uspješno može biti predstavnik jedne i druge strane, odnosno da istovremeno bude visokorangirana osoba u poslovodnoj hijerarhiji i predstavnik radnika.
Već duže vrijeme HES za predstavnike radnika u nadzorne odbore poslodavaca predlaže i bira osobe koje su visokorangirane u rukovodnoj strukturi poslodavaca.
Takvom praksom ugroženi su interesi većine radnika zaposlenih kod tih poslodavaca.
Kao posljedicu takvog ponašanja imamo slučaj da GRV HEP ODS-a d.o.o. više liči na kolegiji rukovoditelja no na radničko vijeće, a na prošlim kolektivnim pregovorima imali smo slučaj da je HES-ov predstavnik samovoljno (bez prethodnog dogovora s pregovaračkim odborom sindikata) tražio da se radnike na godišnjem odmoru može stavljati u pripravnost, dok je predstavnica istog sindikata tražila ukidanje neplaćenog dopusta i navodila konkretan primjer s imenom i prezimenom kolege, na što su predstavnici pregovaračkog odbora poslodavaca ostali šokirani, jer ni sami nisu očekivali da će se sa sindikalne strane stola tražiti smanjenje prava radnika.
Ovakvim odnosom i ponašanjem dugoročno se nanosi šteta većini radnika, razbija se sindikalni aktivizam u HEP-u, a kod radnika izaziva pasivnost i odbojnost prema sindikatima i sindikalnom radu, a to je sve u interesu poslodavaca.


Predsjednica NSRHEP-a:
Sonja Mikulić
< Nazad

Slobodno vrijeme

NENAMJENSKI KREDITI po povoljnijim uvjetima

Dogovorili smo s Croatia bankom, za članove NSRHEP-a: -nenamjenske kredite u kunama i -nenamjenske kredite uz valutnu klauzulu u eurima po po...

Sonja11
18.04.2019 00:00:00

       
 
Temeljna načelaSvrha djelovanjaZadaci NSRHEP-aČlanstvo PodružniceAnketeStatut (PDF)
Knjiga utisakaKontakt PristupnicaSlobodno vrijemeBlagajna uzajamne pomoći
Arhiva novostiUvjeti korištenja

© 2007 NSRHEP - Sva prava pridržana
NSRHEP ne odgovara za eventualnu promjenu i/ili objavu podataka
nastalih neovlaštenim ulaskom na stranicu.