NSRHEP

Novosti

glavna slika

21. 5. 2024.

Nepotizam – pismo Predsjedniku Uprave HEP-a d.d.

Poštovani,

Potaknuta izjavama predstavnika poslodavca, direktora Sektora za ljudske potencijale, na sjednici RV-a HEP-a d.d. i vašim ignoriranjem sindikata i svih pisama koje sam vam napisala zadnjih mjeseci moja je obveza ponovno vas upozoriti na sve lošiju kadrovsku situaciju u HEP grupi i atmosferi među radnicima koja nikada nije bila lošija.

Navedeni direktor je izjavio kako je od početka ove godine iz HEP grupe otišao zabrinjavajući broj radnika. Konačno je predstavnik poslodavca na službenom sastanku glasno izjavio ono na što sindikati upozoravaju u zadnjih nekoliko godina, a to je činjenica da HEP grupa istovremeno ima manjak i višak radnika. Manjak stručnih radnika koji oduvijek sustav nose na leđima, a višak nepotizmom pridošlih radnika koji su zagušili sustav.

Zbog nepotizma u HEP grupi imamo nisku produktivnost. Čestim i nestručnim izmjenama POIS-a uglavnom ste ukidali zvanja i otvarali mogućnost zapošljavanja ljudi koji nisu učinkoviti u obavljanju poslova jer ne posjeduju potrebne vještine.

Nepotizam je stvorio atmosferu napetosti i nepovjerenja među radnicima jer nema opisa poslova i nisu jasno propisani kriteriji za napredovanja i povlastice.

Iz sustava nam odlaze vrhunski stručnjaci. Razlog njihovog odlaska je prvenstveno nezadovoljstvo zbog atmosfere izazvane nepotizmom. Svjesni su svojih vrijednosti i dozlogrdilo im je natjecanje s manje stručnima, koji uživaju zaštitu onih koji su iz u sustav doveli i u startu im omogućili ono što stručni i pošteni radnici često ne dostignu cijelog radnog vijeka.

Atmosferi koja vlada uvelike ste pridonijeli upravo vi, na najvišim pozicijama. Netrpeljivosti među vama, a prouzrokovane političkim vjetrovima razlog su tekstovima u medijima koji narušavaju ugled našeg poduzeća. Svoje osobne i političke ratove vodite preko ugleda i leđa radnika HEP-a. Vlada vam mandate cjepka prema političkim prilikama i neprilikama, a onda vam je to alibi za sporo rješavanje problema ili ignoriranje istih.

Nepotizam je štetan za HEP grupu, ali i društvo u cjelini. JOŠ NIJE KASNO!

Svi zajedno se moramo boriti za pravednije i učinkovitije radno okruženje i društvo u cjelini. Iz tih razloga predlažem:

  • Hitno donošenje internog akta kojim će biti regulirani kriteriji nagrađivanja i napredovanja;
  • Hitno uvesti opise svih poslova u cijeloj HEP grupi;
  • Hitno pristupiti poštenoj, opsežnoj, temeljitoj i stručnoj promjeni POIS-a u cijeloj HEP grupi. U sklopu koje bi savjetnike i pomoćnike trebalo prenamijeniti u operativce, jer menadžerima koji su stručni i sposobni, a na raspolaganju imaju tako veliku stručnu administrativnu potporu savjetnici i pomoćnici ne trebaju.  A ukoliko postoje u sustavu menadžeri koji bez savjetnika i pomoćnika ne mogu funkcionirati tada njih treba smijeniti, a sposobne i stručne radnike postaviti na njihova mjesta;
  • Uskladiti neoporeziva primanja radnika HEP grupe s Pravilnikom o izmjenama i dopunama Pravilnika o porezu na dohodak.
  • Kroz HEP Akademiju uvesti OBAVEZNE edukacije za rukovodeći kadar, kroz koje će ih se educirati koliko je nepotizam opasan i štetan za poduzeće i društvo u cjelini.

„Prvorazredni menadžeri zapošljavaju prvorazredne suradnike, a drugorazredni trećerazredne.“ (Peter Drucker)

S poštovanjem,

Predsjednica NSRHEP-a – Sonja Mikulić