NSRHEP

Novosti

glavna slika

2. 4. 2023.

Odgovor na objede predsjednika TEHNOS-a – strukovnog sindikata radnika HEP-a

Kolega Denis,

s obzirom da ne prestajete sa iznošenjem neistina u javnosti odlučila sam vam odgovoriti na dio vaših objeda, bar na onaj dio koji možda zaslužuje neki odgovor.
Dosadašnje iskustvo o komunikaciji s vama me naučilo da ćete svaku moj riječ izokrenuti i zloupotrijebiti, no ja sam nepopravljivi optimist pa ću se još jednom potruditi.

Na stranici INFO HEP-a tvrdite da pregovori nisu počeli i pravite se da vi o tome ništa ne znate.
Podsjećam da ste početkom veljače dobili dopis potpisan od predsjednika Uprave broj: 5/629/2023/PV/FB od 03. veljače 2023. godine kojim vam se dostavlja pregled broja radnika članova sindikata na razini Udruge poslodavaca HEP-a. Isti dopis dobili smo svi, registrirani sindikati koji djeluju u HEP grupi. Dostavom tih podataka formalno započinje PROCES PREGOVORA, a koji se odvijaju u više faza. U toj tablici ste obaviješteni da TEHNOS broji 795 članova u HEP grupi. To je broj članova za koje ne sudjelujete u pregovorima. Preostalih 194 članova zastupate u pregovorima kao reprezentativan sindikat u HOPS-u. (Ovo pišem zbog vaše tvrdnje da lažem oko broja članova TEHNOS-a). U HOPS-u kontinuirano potpisujete Kolektivne ugovore i ne postoji pisani trag da vam bilo što nije bilo po volji. Na društvenim mrežama možemo čitati sasvim drugačiju priču.
Navedene podatke ste dobili jer je iste zatražio kolega Kovačević (u dogovoru sa mnom) radi pokretanja procesa pregovora, zbog povećanja troškova života u RH.
Po zaprimanju tih podataka HES i NSRHEP-a su Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike podnijeli zahtjev za pokretanje postupka utvrđivanja reprezentativnosti.
Temeljem tog zahtjeva Povjerenstvo za utvrđivanje reprezentativnosti objavljuje javni poziv koji poziva sindikate da dostave broj svojih članova.
Proceduru pregovaranja bi kao dugogodišnji sindikalac trebali znati. Nije pristojno prozivati kolege jer vi ne poznajete proceduru ili je poznajete a radnicima HEP-a i HOPS-a zlonamjerno lažete na tu temu.
No dopis poslodavca i javni poziv Ministarstva rada nisu jedini načini na koje ste saznali da je proces pregovora započeo.
Dana 01.03.2023. godine održan je sastanak Uprave HOPS-a i reprezentativnih sindikata u HOPS-u. Vi predstavljate reprezentativan sindikat u HOPS-u.
Tema sastanka je bio zahtjev NSRHEP-a i HES-a da se u HOPS-u donese istovjetna odluka kao u HEP grupi o povećanju koeficijenata radnicima na radnim mjestima s najnižim koeficijentima i obavijest da je proces pregovora u HEP grupi započeo te je u fazi utvrđivanja reprezentativnosti. Tog dana, nakon tog sastanka, temeljem članka 7. Zakona o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata ponuđen vam je na potpis sporazum kojim reprezentativni sindikati u HOPS-u utvrđuju koji se sindikati smatraju reprezentativnima za pregovore. Isti se tog dana i potpisali, a ja ga prilažem ovom dopisu kao dokaz (prilog 1.) moje tvrdnje i vašeg licemjernog ponašanja. Zakon o reprezentativnosti poštujete i primjenjujete u HOPS-u, ali tamo gdje nemate dovoljan broj članova pljujete po istom propisu, Upravi i reprezentativnim sindikatima. Na sastanku u HOPS-u zamolila sam vas da Upravi i sindikatima prezentirate vašu akciju koja je već bila objavljena u medijima, odgovorili ste: „NEĆU!“ Član Uprave HOPS-a, gospodin Darko Belić zamolio vas je da nam pojasnite sadržaj i cilj te akcije, a vi ste odbili o tome govoriti. Svjedočiti o ovoj tvrdnji može cijela tročlana Uprava HOPS-a, kolega Kovačević, gđa. Ana Puljiz-Rada i gđa Lidija Šneler. Tada ste imali priliku pred Upravom HOPS-a. Vi se junačite na društvenim mrežama, gdje nepoželjne komentare sugovornika brišete, a kada imate priliku govoriti pred Upravama HOPS-a ili HEP-a d.d. vi šutite, ili se uopće ne odazovete na poziv, a onda u javnosti, putem medija lažete svim radnicima HEP grupe i pred svim građanima RH.
Dana 20.03.2023. godine poslala sam vam dopis iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike kojim nas obavještavaju o upisu NSRHEP-a, TEHNOS-a i HES-a u evidenciju reprezentativnih sindikata za HOPS d.d.
Navedeno je već treći dokaz da lažete kad tvrdite da ništa niste znali o započetom procesu pregovaranja. Isti šaljem u prilogu ovog dopisa. (Prilog 2.)
Šaljem i vašu reakciju na Odluku o povećanju najnižih plaća kada vam je došla uz poziv na sjednicu RV-a HEP-a d.d. Tu se također vidi vaše licemjerje jer jedno pišete u mailu, a sasvim drugu retoriku imate na društvenim mrežama (Prilog 3.)
Krajem prosinca prošle godine pozvani su svi registrirani sindikati u HEP grupi na Kolegij direktora. Na tom Kolegiju Predsjednik Uprave HEP-a d.d. podnio je Izvješće o stanju i poslovanju. Vi se niste odazvali tom pozivu. Kad Uprava izjavi za mediji da kontinuirano vodi dijalog tada se upravo misli na sastanke gdje poslodavci podnose izvješća sindikatima i radničkim vijećima. Vi se na te sastanke do nedavno uopće niste odazivali. Znači, za nedostatak dijaloga nije kriv poslodavac nego vi.
U veljači ste uputili poziv Predsjedniku Uprave HEP-a d.d., kolegi Kovačeviću i meni da dođemo na Glavni odbor TEHNOS-a i podnesemo vam izvješće o stanju, poslovanju i pregovorima. Kad vas pozove Predsjednik Uprave vi poziv ignorirate, a onda vi frajerski njega pozivate da na vašim tijelima podnosi izvješće o stanju i poslovanju, a nas prozivate za nedostatak informacija, koje niste voljni sami prikupljati nego bi mi trebali dolaziti na vaše sastanke i obavještavati vaše dužnosnike o zbivanjima u HEP-u. Kad sam odbila doći na taj sastanak sve sam vam ovo napisala i moram vas pohvaliti jer ste nakon moje kritike došli na posljednja dva sastanka.
Kolegama i Upravi se obraćate sa ZAHTJEVIMA, PRIJETNJAMA I UCJENJAMA. Možda da pokušate pristojno porazgovarati s ljudima možda bi i ostvarili neki dijalog.
Tko će biti reprezentativan propisuje Zakon o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata. Mi smo svjesni da imamo mogućnost na pregovore pozvati i vas, ali to ne činimo jer nas vrijeđate na društvenim mrežama. Svaki pokušaj suradnje i dijaloga destruktivno pretvorite u izrugivanje i prozivanje, svaku našu riječ izokrenete. Lažete drsko i besramno. Da vaši problemi počinju s kolegom Kovačevićem i sa mnom mi bi još i razmislili, no vi ste imali problema i sa našim prethodnicima. Od radničke članarine ste plaćali karikaturisti da se ruga kolegama sindikalcima. Svojim članovima pričate da mi ne volimo TEHNOS. To nije istina. Mi samo izbjegavamo vas osobno jer ste neugodna, konfliktna i lažljiva osoba. I to su razlozi zašto vas ne želimo na pregovorima.
Svojim divljanjem i laganjem na društvenim mrežama i u medijima nanosite strašnu štetu radnicima HEP grupe i HOPS-a. Pročitajte komentare građana ispod članaka koji su u petak objavljeni jer ste vi pozvali novinare.
Nadam se da sam ovim dopisom uspjela odgovoriti na bar neka pitanja koja su nastala među radnicima zbog vaših igrokaza i laži.
Ovaj dopis ujedno smatrajte mojom obavijesti (po četvrti put) da je proces pregovora započeo, da se trenutno nalazi u svojoj prvoj fazi, tj. periodu utvrđivanja reprezentativnosti.

HEP je uređen sustav. U HEP grupi djeluje 5 sindikata, od toga su 2 reprezentativna i sudjeluju u pregovorima za novi KU. U HOPS-u djeluju tri sindikata i sva tri su reprezentativna.
Nadam se da nam više nećete opstruirati postupak pregovaranja jer su radnici HEP grupe i HOPS-a zaslužili uljuđene pregovore između svojih predstavnika i Uprava. Izvikivanjem parola na cesti, pred kamerama, huškanje ionako nam nesklone javnosti nije dobronamjerno ponašanje. Zbog negativne percepcije javnosti na terenu imaju problema svi naši radnici koji dolaze u dodir s kupcima.

Srdačan pozdrav,

Sonja Mikulić
predsjednica NSRHEP-a