NSRHEP

Novosti

glavna slika

6. 6. 2013.

Iz Slobodne Dalmacije

Slobodna Dalmacija 06.06.2013.
Piše: Vedran Marjanović

Uprava Hrvatske elektroprivrede istodobno sa sklapanjem kolektivnog ugovora sa sindikatima zbog kojeg su je javno napali ministar financija Slavko Linić i dio medija s optužbama za rastrošnost u korist radnika, obavlja pripreme za stavljanje ovrha na plaće svojih 1700 zaposlenika.
U pozadini ovog čudnovatog ponašanja Uprave HEP-a, i to jednog njezinog dijela, je dugogodišnji spor kompanije sa zaposlenicima zbog nasilnog i presudom Vrhovnog suda nezakonito utvrđenog raskida kolektivnog ugovora 27.prosinca 2000. nakon čega su uslijedile tužbe 1700 radnika okupljenih u Nezavisnom sindikatu radnike HEP-a.

– Postojanje duga ne sporimo jer je pravno utemeljen, drugo je pitanje njegova pravednost – kazao nam je predsjednik NSRHEP-a Luko Marojica, nastavljajući:
– Spremni smo sjesti za stol s Upravom i pregovarati o njegovu ukupnom iznosu i uvjetima povrata. Držimo duboko nemoralnim i nekorektnim da se od strane dijela Uprave HEP-a ide s maksimalnim odštetnim zahtjevima i sa ovrhama na plaće radnika u ovim teškim vremenima, dok država oprašta kamate na porezna dugovanja svojim dužnicima – napominje Marojica. Zbog čega Uprava ne želi razgovarati i pregovarati s sindikatom, već ide ‘đonom’, otvarajući novu frontu u aferama ionako krcatom HEP-u, Marojica ne želi javno spekulirati.
– Mogu samo reći da i sindikat može ‘igrati’ tvrdo – poručuje predsjednik NSRHEP-a, čije je članstvo najblaže rečeno uznemireno. Uprava, naime, sada traži da radnici vrate sve što su dobili po pravomoćnim sudskim presudama za raskid kolektivnog ugovora, plus kamate te sudski i troškovi odvjetnika Uprave HEP-a.

Prema nekim procjenama, ukupni iznos tako zamišljenog duga radnika nekoliko je puta veći od iznosa koji su primili po pravomoćnim presudama u svoju korist! S tim da je najveći dio radnika koji su dobili pravomoćne presude u svoju korist ostvario odštetu od oko 7500 kuna. Zasad nema ni približnih procjena koliko bi članova NSRHEP-a moglo biti obuhvaćeno naplatom i u kojem iznosu.

Čak i za hrvatske pravosudne prilike zvuči nevjerojatno da nakon pravomoćnih sudskih presuda i spomenutog stava Vrhovnog suda, može doći do potpunog obrata i da strana u sporu kojoj je odšteta već isplaćena može doći u situaciju da vraća novac i pripadajuće kamate i troškove! Upravo to dogodilo se članovima NSRHEP-a. Obrat je, kako doznajemo od Dinka Rebrovića, pravnog zastupnika većeg broja članova NSRHEP-a u ovom sporu, nastupio nakon odluke Ustavnog suda 30.lipnja 2009. kojom je ukinuta prva odluka u korist radnika u sporu oko raskida Kolektivnog ugovora iz 2000., nakon čega su automatski ukinute i ostale.

– U konkretnoj odluci Ustavni sud ušao je u tumačenje iz područja materijalnih prava, što nije zadaća tog suda. Preciznije, Ustavni sud donio je odluku koji se kolektivni ugovor u HEP-u mora primjenjivati u predmetnom sporu, a to ne smije – ističe Rebrović. I prije sporne odluke Ustavnog suda, tijekom 2008. dio radnika dobio je prvostupanjske presude u svoju korist uz istodobnu pojavu presuda u korist poslodavaca kojom je stvoren apsurd da sudovi donose različite presude u istoj pravnoj stvari. U NSRHEP-a dodaju kako je do promjene stava sudova u ovim sporovima došlo za vrijeme rada Uprave HEP-a prevođene Ivanom Mravkom čiji se dio sada nalazi u zatvoru zbog gospodarskog kriminala.

U sindikatu naglašavaju da je inicijativa za ovrhama na radničke plaće krenula od strane dijela Uprave, odnosno od njezine članice zadužene za pravne poslove Krunoslave Grgić Bolješić, a da ostatak Uprave i Nadzorni odbor o tome nisu ni raspravljali. Zatraživši potvrdu te informacije u Upravi HEP-a, pokušali smo doznati čime je motivirana opisana odluka Krunoslave Grgić Bolješić no do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor.