Odgovori na pitanja

Česta pitanja

glavna slika

5. 3. 2012.

Iz Slobodne Dalmacije:

4.03.2012. | 15:50

članak zor-a o ‘neograničenim kolektivnim ugovorima’ banski dvori smatraju velikom preprekom novom zapošljavanju, no ne misle svi tako
Sindikati: Vlada ostavlja radnike bez otpremnina

Dok najviši Vladini dužnosnici napadaju postojeći Zakon o radu kroz, kako kažu, apsurdnu odredbu o neograničenom produljenju primjene kolektivnih ugovora, predsjednik Nezavisnog sindikata radnika HEP-a Luko Marojica tvrdi da u ZOR-u uopće ne postoji ta odredba. Marojica kaže kako je produljena primjena kolektivnih ugovora ograničena istodobnim važenjem postojećih ugovora o radu radnika.

– Svaki poslodavac i sada ima pravo i mogućnost prekinuti trajanje produljene primjene pravnih pravila koji su izvedeni iz odredbi kolektivnih ugovora kojima je isteklo ugovorno vrijeme trajanja. Sve ima svoju cijenu, pa tako i jednostrano prekidanje ugovornog odnosa od strane poslodavca, a to je isplata ugovorenih otpremnina svim radnicima koji ne prihvaćaju ponudu novog ugovora o radu s izmijenjenim uvjetima daljnjega radnog odnosa – navodi predsjednik NSRHEP-a.

Neodrživa odredba

Izrečeno baca posve novo svjetlo na famozni članak 262. ZOR-a koji nosi naslov ‘Produžena primjena pravnih pravila sadržanih u kolektivnom ugovoru’, koji toliko žulja poslodavce, a odnedavno i Vladu.

U Banskim dvorima drže da taj članak zapravo otvara mogućnost da postojeći kolektivni ugovori vrijede do trenutka sklapanja novog, što može značiti unedogled. To u Vladi ocjenjuju velikom preprekom za restrukturiranje kompanija i novo zapošljavanje. Tako je i nadležni ministar rada i socijalne skrbi Mirando Mrsić u petak u “Vjesniku” izrazio potrebu da se ZOR mijenja zbog, kako je kazao, neodržive odredbe o produljenom trajanju kolektivnih ugovora, navevši pritom primjer Zagrebačkog holdinga.

Mrsić kaže kako Zagrebačkom holdingu, koji je među pet najvećih kompanija u državi, pa ga ministar očito nije dao za primjer slučajno, poslodavci trenutno ne mogu dogovoriti novi kolektivni ugovor sa sindikatima, jer je stari ugovor, tvrdi ministar, istekao ali se primjenjuje odredba o produljenom trajanju.

No, kako doznajemo od predsjednika Nezavisnog sindikata radnika Zagrebparkinga Darka Kleinbergera, ministrove informacije o kolektivnom pregovaranju u Zagreb Holdingu nisu točne.

– Točno je da mi imamo kolektivni ugovor koji ima neograničeno trajanje, ali postoji odredba koja kaže da svaka od strana može isti i raskinuti u bilo kojem trenutku. Ono o čemu mi sada pregovaramo su dodaci kolektivnom ugovoru, koji reguliraju cijenu rada i druge osnove materijalnog položaja radnika. Ne znam zašto nas je ministar uzeo za primjer i pritom krivo naveo o čemu se radi – rekao nam je Kleinberger.

Ako se tumačenje NSRHEP-a o trajanju kolektivnih ugovora primijeni na realni život poduzeća, poslodavce u spornom dijelu ZOR-a zapravo smeta odredba da su radnicima koji ne pristanu na nove ugovore o radu dužni isplatiti otpremnine.

Poslodavci, prema sindikalnoj verziji, jednostavno žele bolju poziciju kada dođe do isteka kolektivnih ugovora, a ne uspiju pregovori o novom kolektivnom ugovoru. Vlasnici tvrtki, prema tom scenariju, žele doći u poziciju da podijele otkaze bez otpremnina onima koji ne pristanu na nove ugovore. Naravno, ako bi se na opisani način mijenjao taj dio ZOR-a, radnici bi došli u nepovoljniju poziciju.
Praksa i običaj

Stručnjak za radno i socijalno pravo s riječkog Pravnog fakulteta Marinko Učur, ocjenjuje kako se iz članka 262. ZOR-a doista može izvesti zaključak kako primjena ‘starog’ kolektivnog ugovora vrijedi do sklapanja novog.

– Praksa, međutim, pokazuje da se u kolektivnim ugovorima, a pročitao sam ih puno, dvije strane obično obvežu da će pregovore o novom kolektivnom ugovoru početi tri mjeseca prije isteka starog. Zatim je običaj da dvije strane usuglase neki rok u kojem će vrijediti stari kolektivni ugovor, ako propadnu pregovori o novom. U svakom slučaju, poslodavci i sindikati trebali bi se dogovoriti oko izmjena tog članka ZOR-a kako bi se uklonila opasnost neograničenog trajanja kolektivnog ugovora, iako mislim da ta opasnost nije realna – kazao nam je Učur.

Luko Marojica smatra da nema potrebe za mijenjanjem članka 262. ZOR-a jer prema važećim odredbama nema neograničene produljene primjene kolektivnih ugovora.

– Zakon samo treba do kraja s razumijevanjem iščitati i tumačiti – poručuje predsjednik Nezavisnog sindikata radnika HEP-a, koji je sa svojim stavovima o važenju kolektivnih ugovora ovih dana u pisanom obliku izvijestio premijera Zorana Milanovića.

Autor teksta: Vedran Marjanović