NSRHEP

Novosti

glavna slika

8. 7. 2011.

Pismo podrške

Sindikati radnika Hrvatske elektroprivrede daju punu podršku i izražavaju solidarnost sa Sindikatom Akademska solidarnost u njihovom organiziranju i provedbi štrajka na Filozofskom fakultetu u Zagrebu radi zaštite slobode sveučilišta, znanstvenog rada, kao i prava i interesa znanstvenika i studenata na visokoškolskim ustanovama Republike Hrvatske koja se stavljaju u nepovoljniji položaj utvrđenim konačnim prijedlogom novih zakona o visokom školstvu.

Sindikati u HEP-u svakodnevno vode bitke s nadležnim ministarstvom za poštivanje dogovora u postupku usklađivanja različitih stavova tijekom javne rasprave uz uvažavanje demokratskih načela za afirmaciju demokratske procedure u postupku utvrđivanja prijedloga i konačnog donošenja budućih, izuzetno važnih, energetskih zakona kojim se određuju uvjeti rada i života većine radnika i građana RH i moraju zaštititi nacionalni interesi RH.

Štrajk je ustavno i jedno od temeljnih ljudskih prava!

Sindikati imaju pravo organizirati štrajk u skladu s važećim pravilima.

Štrajk je najjači oblik pritiska kojim se Sindikati mogu izboriti za zaštitu prava i interesa svojih članova.

Štrajkom se legitimno čini šteta.

Provedbom štrajka postoje posredno i neposredno oštećeni.

Nanesenom štetom vrši se pritisak na suprotnu stranu koja ne uvažava opravdane interese i argumentirane zahtjeve Sindikata, organizatora štrajka.

Trenutak u kojemu se nalazimo i borbe koje istodobno vodimo čine nas bliskim jer se i prema Vama i prema nama kao organiziranim sindikatima istodobno provode istovjetne metode ignoriranja argumenata i provodi grubo silovanje demokracije i zdrave pameti.

Ustrajte u Vašoj borbi za slobodu sveučilišta i za bolju budućnost naših znanstvenika i budućih generacija koji su dužni nastaviti naš europski put u bolju budućnost u kojemu će svaki čovjek, radnik, znanstvenik, student moći živjeti i raditi u dostojanstvu primjerenih uvjeta rada i primjerene mu plaće za rezultate svoga rada..

Sindikati u HEP-u su uz Vas, izražavamo punu solidarnost s Vama u Vašoj borbi za bolje sutra svima, bez obzira da li smo trenutno radnici, studenti, profesori, znanstvenici, u borbi za zaštitu nacionalnih interesa, a protiv korupcije, interesnih lobija i drugih oblika štetnog djelovanja suprotna interesima većine građana Republike Hrvatske.

Sindikati HEP-a