Odgovori na pitanja

Česta pitanja

glavna slika

5. 2. 2009.

Virenje u tuđa dvorišta

Dana 05.02.2009. godine na INFO HEP-a objavljen je pod naslovom PROGLAS – tekst iz GLASILA HRVATSKOG ELEKTROGOSPODARSKOG SINDIKATA.
Tekstom se osjećam osobno prozvanom pa ću ga prokomentirati.
Na ovoj web stranici postoji tekst u kojem sam detaljno obrazložila zašto sam tužila svoje poduzeće.
Temeljem prve pravomoćne presude prošle jeseni isplaćen mi je iznos od 27.406,54, temeljem druge pravomoćne presude kojom je obuhvaćen samo dio ukinutih ili umanjenih prava isplaćeno mi je 8.740,44 kuna. To znači da sam do sada ukupno primila, temeljem pravomoćnih presuda 36.146,98 kuna. Mnogi moji sindikalni kolege su na svoje račune dobili i veće iznose. Neke od spomenutih pravomoćnih presuda možete vidjeti pod linkom “presude” na ovoj stranici.
Autor ili autorica teksta se poziva na “jedan” stručan časopis iz područja radnog prava, ali ne navodi koji. Anonimni autor teksta u stručnom časopisu (professor radnog prava) koji u naslovu tvrdi da sudovi RH pogrešno tumače primjenu kolektivnih ugovora, očito tvrdi da donose i pogrešne pravomoćne presude po kojima je veliki dio tužitelja – članova NSRHEP-a ostvario svoja prava. Koliki je broj pravomoćnih presuda mogli ste pratiti na ovoj web stranici. One su potpisane od mnogih sudaca. Po tvrdnji anonimnog profesora u neimenovanom stručnom časopisu očito ni jedan od njih nema pojma i nepovratno su “oštetili” HEP za velike iznose jer su ti sporovi ZAVRŠENI.
Nepotpisani autor iz HES-ovog Glasnika navodi:

“Međutim, ono što je bitno i što je nas potaklo na pisanje ovog dopisa jest vjerojatnost da će ishod pokrenutih parnica biti negativan za radnike HEP-a koji vode sporove, odnosno bojazan da će radnici pokrenute postupke izgubiti.”

Interesantno je kako HES unaprijed zna ishod pokrenutih parnica. Interesantna je i činjenica da HES u svom Glasniku nije imao potrebu izvještavati o mnogobrojnim pravomoćnim presudama i iznosima koji su radnici dobili, o parnicama koje su završene u korist radnika.
Što i ne čudi, jer nije im lako objasniti svom članstvu zašto su dobili samo 9.000,00 kuna na više rata, a umanjena i ukinuta su im ista prava kao i svim ostalim radnicima HEP-a koji su ta svoja prava dokazali pravomoćnim presudama i po njima na svoje tekuće račune dobili daleko veće iznose..
Interesantno je da izražavaju bojazan, a svi znamo da članovi HES-a nisu imali pravo na utuženje pa iz toga proizlazi da su oni zabrinuti i izražavaju bojazan za nas – članove NSRHEP-a. Njihova bojazan je ponižavanje članova NSRHEP-a. Ovo je ružna provokacija kojom žele doznati tko će snositi troškove eventualnih izgubljenih sporova. Zanimaju ih odnosi unutar NSRHEP-a i dogovori članstva sa njihovim sindikatom.
Gospodu iz HES-a su očito ganule mnogobrojne pravomoćne presude pa su se osjetili pozvanima zaštiti članove drugog sindikata ili ipak štite sebe pred svojim članstvom? Nude li oni to nama financijsku pomoć… ili tek stručne savjete iz neimenovanih stručnih časopisa i neimenovanih profesora radnog prava, preko nepotpisanih autora u Glasniku HES-a? Ili možda štite interese utuženog poslodavca?
Anonimna gospodo iz HES-a. osobno vam se u svoje ime i u ime mojih kolega sindikalaca zahvaljujem na vašoj brizi, ali ona doista nije potrebna. Ono što vam sasvim sigurno mogu reći jest to da troškove eventualno izgubljenih sudskih sporova sasvim sigurno nećete plaćati vi i vaše članstvo, kao što ni moguć pozitivan ishod – u korist radnika nećete dobiti vi i vaše članstvo, nego će ih dobiti članovi NSRHEP-a.
I prve naše tužbe potvrđene su tek presudom Vrhovnog suda. Vodstvo NSRHEP-a je dosljedno i odlučno štiti prava i interese svojih članova i nije nam potrebna pomoć iz drugog sindikata koji vodi sasvim različitu sindikalnu politiku.
Umjesto da se bavite rješavanjem tuđih problema bilo bi interesantnije da se potrudite ispuniti obećanja koja ste se obvezali ispuniti prigodom potpisivanja sada važećeg Kolektivnog ugovora.

Sonja Mikulić