Odgovori na pitanja

Česta pitanja

glavna slika

1. 12. 2008.

O presudi Vrhovnog suda RH

Presudom Vrhovnog suda Republike Hrvatske potvrđena je odbijajuća presuda Županijskog suda u Splitu kojom je odbijen tužbeni zahtjev HEP Proizvodnje d.o.o. na poništenje provedenih izbora za Radnička vijeća u PP HE Jug.

Iz obrazloženja obje navedene presude vidljivo je da sudovi ove zemlje stoje na stajalištu da radnici imaju pravo slobodnom voljom izabrati svoje predstavnike u RV, te tako iskoristiti svoje pravo na suodlučivanje, a koje je na kraju i propisano Zakonom o radu.

Poslodavac, odnosno HEP Proizvodnja d.o.o. ovu činjenicu ne može i ne želi prihvatiti.
Upravo takav stav poslodavca prema pravima radnika prouzročio je i ove parnice. Međutim niti presuda Vrhovnog suda Republike Hrvatske poslodavcu nije dovoljna da počne prihvaćati zakone ove zemlje, te postupati sukladno zakonima.

Ovo se ogleda u zabrani rada GRV koja je na snazi jednostranom primjenom sile od strane poslodavca. Isti niti dalje ne želi prihvatiti pravo radnika na suodlučivanje, čak što više zabranjuje rad legalno izabranim predstavnicima radnika u RV.
Napominjemo da je ovo samo jedna u nizu parnica koja se po istom zahtjevu poslodavca vodi pred sudovima ove zemlje.

Veseli me činjenica da poslodavac za svoja nezakonita postupanja nije našao podršku pred sudovima, a nadam se da neće naći niti pred drugim državnim tijelima pred kojima će RV ustati zahtjevom za ostvarenje svojih prava.

Petrinjac