Elektra Zagreb 2.

Novosti iz podružnica

12. 9. 2007.

HEROJ PODRUŽNICE!

Vijest preuzeta iz Jutarnjeg lista od 10.09.2007.

Radnik Elektre spasio trudnicu, baku i četvero mladih iz požara
Piše: Mila Batinica

Iako nije bilo teže ozlijeđenih, dvoje je djece od 10 i 15 godina zbog gutanja dima zadržano u bolnici Sestara milosrdnica

Zbog požara u šupi u Ulici Luke Ilića Oriovčanina 1 u Susedgradu, danas je iz stambene zgrade evakuirano 17 stanara, među kojima i jedna trudnica u sedmom mjesecu trudnoće koju je s dvogodišnjom kćeri spasio radnik Elektre Ladislav Ferk. Iako u požaru nije bilo teže ozlijeđenih, dvoje je djece od 10 i 15 godina zbog gutanja dima zadržano u bolnici Sestara milosrdnica.

Drama je počela oko 9 sati, kada je jedna stanarka primijetila crni dim iza vrata u prizemlju koja vode prema šupi. Otvorila ih je i vidjela da iz prostorije u kojoj je sedam ostava suklja plamen.

Ubrzo se panika proširila cijelom zgradom i stanari su počeli bježati iz stanova. Do zaključenja broja, većina se stanara u svoje domove bila vratila samo po osnovne stvari te je prenoćište potražila kod rodbine i prijatelja jer je zgrada još bila zagušljiva i prepuna debelog sloja čađe. Vatrogasci su u Susedgrad stigli za nekoliko minuta.

U pomoć im je pritekao i djelatnik Elektre Ladislav Ferk koji je hidrauličnom dizalicom iz zgrade spasio šestero stanara, a među njima i dvogodišnju djevojčicu i njezinu majku Marijanu Begović, koja je u sedmom mjesecu trudnoće.
– Htjeli smo pobjeći kroz vrata, ali kada smo ih otvorili, bilo je previše dima. Pobjegla sam s kćeri na balkon, odakle sam krpom mahala vatrogascima kako bi me ugledali na trećem katu. Na kraju me je spasio radnik Elektre.

Uplašila sam se za sebe i za dijete, ali liječnici su nas pregledali i ustanovili da smo dobro – ispričala je Marijana Begović. Iako je heroj iz Susegrada spasio još i baku, dvojicu mladića i djevojku, skromno je zaključio da nije učinio ništa posebno i da bi svatko reagirao poput njega.
– Radio sam na igralištu osnovne škole u blizini kada je do mene dotrčala djevojčica i ispričala mi što se događa. Vatrogasci svojim vozilima nisu mogli prići zapadnoj strani zgrade jer su im smetale terase kafića i stabla. Naše je vozilo manje pa sam se provukao i počeo izvlačiti stanare – prepričao je Ferk današnje spašavanje.

Gusti, crni dim u trenutku je ispunio čitavo stubište pa se panika brzo proširila među stanarima. Neki su sa svojih balkona i prozora počeli zazivati vatrogasce u pomoć, a drugi su počeli bježati stubištem. Jedan od ozlijeđenih dječaka, 15-godišnji Domagoj, sin je Verice Batur koja je prva uočila požar.

– Krenula sam s 1-godišnjim sinom u dućan kada sam vidjela crni dim koji se probijao iza vrata u prizemlju. Otvorila sam ih i ugledala plamen. Moj stariji sin Domagoj pobjegao je iz stana na četvrtom katu, no nagutao se dima pa su ga liječnici odlučili prevesti u bolnicu – ispričala je Verica Batur.
Njezin suprug, Goran Batur, posjetio je danas poslijepodne sina u bolnici. Dječak je na respiratornom odjelu. – U bolnici su nam rekli da nije ništa strašno. Domagoj je sada spojen na kisik. Nalazi krvi još se čekaju, a za sada znamo da će ga zadržati tijekom noći – rekao je Batur.

Drugi dječak, 10-godišnji Ernest, u stanu je bio sa svojom sedam godina starijom sestrom Gabrijelom. I on je na respiratornom odjelu, spojen je na kisik i također je ondje zadržan tijekom noći. – Djecu su vatrogasci izvukli iz stana, ali se Ernest nagutao dima. Srećom, vjerojatno već prekosutra ide kući, kao i Domagoj. Mi, pak, večeras nećemo spavati u stanu jer je zgrada još zagušljiva i sve je prekriveno čađom – rekao je Ernestov i Gabrijelin otac Ante Bagarić.

To je potvrdila i Iva Mihatov Špoljarić, liječnica na odjelu pedijatrije u bolnici Sestara milosrdnica, rekavši da će djeca tijekom noći biti zadržana na promatranju, radi prevencije.
Vatrogasci nisu mogli do zgrade
Nakon što su se iz svojih domova spustili na sigurno, stanari su negodovali jer zbog kafića i stabala vatrogasci nisu mogli doći do zgrade. Zgrada je okružena betonskim blokom na kojem je terasa četiriju kafića, a put su prepriječila i stabla te metalni stupići postavljeni za parkiranje.

Trebali su staviti krpe pod vrata
– Znam da se ne može očekivati da ljudi razumno reagiraju u takvim situacijama, ali stanovi ne bi bili toliko začađeni da su ispod vrata stavili mokre krpe. Požar je bio ugašen jednim mlazom, a u intervenciji je sudjelovao velik broj vatrogasaca zbog evakuacije stanara, ne zbog jačine vatre – objasnio je Mario Fabijanić, zapovjednik smjene.

Policija još ne zna uzrok požara
Prema službenim podacima PU zagrebačke, požar nije izazvao kvar na električnim instalacijama. Vatra je izbila između 6 i 7.30, a materijalna šteta i uzrok požara danas još nisu bili poznati. Vatrogasci su dojavu zaprimili u 8 sati i 46 minuta.